ROBOTISERING

Robotisering / Cobots

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de robotica van de afgelopen jaren is de nieuwe klasse van “Collaboratieve robots” ofwel Cobots; machines die veilig kunnen werken en communiceren met mensen zonder dat deze afgeschermd moeten staan zoals bij traditionele robots. Hoewel deze Cobots niet zo snel en krachtig zijn als traditionele robots, openen ze een geheel nieuwe mogelijkheid om automatisering in bestaande werkplekken te implementeren.

De Cobot is een handige, veelzijdige collega waar je prima mee kan samenwerken.
Eenvoudige en ergonomische taken zijn door de Cobot heel goed uit te voeren.

Collaboratieve robots oftewel; Cobots

Afhankelijk van het type zijn deze robots lichter, compacter, behendiger en kunnen meerdere handelingen verrichten.

Een cobot is ontworpen om veilig samen te werken met mensen in een gezamenlijke werkomgeving. Het principe: een extra medewerker creëren die de operator kan assisteren door taken over te nemen. Door zware gewichten te tillen, bijvoorbeeld, of repetitieve opdrachten uit te voeren.

Meestal gaat het dan over pick-and-place- en (lichte) assemblageopdrachten. Maar er zijn ook types van cobots die handelingen kunnen uitvoeren waar ‘gevoel’ aan te pas komt, zoals polijsten of schroeven. Kortom, cobots kunnen in tal van sectoren ingezet worden en voor heel uiteenlopende toepassingen. Per individuele opstelling wordt steeds bekeken welke veiligheidsvoorzieningen nodig zijn.

Voordelen van Cobots

  • Continuïteit: elke Cobot heeft een ander bereik en draagvermogen maar zij delen dezelfde precisie, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid maakt ze een waardevolle aanvulling op elke productiefaciliteit;
  • Veiligheid: door het ingebouwde veiligheidssysteem zullen de Cobots bij te veel externe krachten automatisch vertragen of stoppen;
  • Verbeterde ergonomie: Cobots kunnen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de werkomstandigheden;
  • Eenvoudig te programmeren: door de ingebouwde software kan zelfs de minst ervaren gebruiken de basisprincipes van het programmeren snel begrijpen;
  • Flexibel inzetbaar: Cobots zijn eenvoudig te verplaatsen en te integreren in een bestaand productieproces;
  • Zeer snelle terugverdientijd: Cobots worden almaar goedkoper en gebruiksvriendelijker, waardoor ze ook voor kleinere en middelgrote bedrijven binnen handbereik

Universal-Robots

Wij werken met Cobots van het merk Universal-Robots. Universal Robots heeft 2 series de CB en de E serie deze hebben beide 4 type’s– UR3, UR5, UR10 en UR16e. De 4 types zijn genoemd naar hun draagvermogen in kilogram en variëren in grootte, bereik en capaciteit.

Deze Cobots maken een breed scala aan applicaties mogelijk. En met zes vrijheidsgraden, een enorme flexibiliteit en het gemak waarmee ze in bestaande productieomgevingen te integreren zijn, zijn onze cobots gebouwd om meer te doen.

De cobot van Universal Robots kan direct met een mens samenwerken, waardoor de productiviteit toeneemt zonder dat de veiligheid in het gedrang komt: Dit is mogelijk omdat cobots, in tegenstelling tot de vorige generatie robots, zó ontworpen zijn dat ze hun menselijke collega’s niet kunnen verwonden. Ze zijn bijvoorbeeld uitgerust met force-feedbacksensoren waarmee de cobot kan zien wanneer hij met een voorwerp of persoon in contact komt. Vervolgens gaat de machine langzamer te werk of stopt hij volledig, om ongelukken te voorkomen.

Benieuwd wat voor u een goede toepassing is?

We zouden u graag uitnodigen om een vrijblijvend ontwerp te bespreken. Zodat uw productieproces sneller en flexibel wordt.

Contact

Vragen? Kom in contact

Bent u benieuwd wat Cobot Handling Systems voor u kan betekenen? Kom dan met ons in contact. Wij kijken graag samen naar een maatoplossing.

Stuur ons een bericht